Συστατικά

Τα συστατικά της Aveda

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που συμβάλλουν στη δημιουργία των προϊόντων Aveda που αγαπάτε. Ανακαλύψτε τι κάνουν, από πού προέρχονται και γιατί θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή περιποίηση και φροντίδα των μαλλιών σας.


Η υπόσχεση των συστατικών μας


Στην Aveda, η Τέχνη και η Επιστήμη των Αγνών Εκχυλισμάτων ΛοH υπόσχεση του συστατικού μαςυλουδιών και Φυτών, πιστεύουμε ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης ομορφιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε συνεχώς να αυξήσουμε τη χρήση των φυσικών συστατικών, όποτε είναι δυνατόν.

Φυσικής προέλευσης: Η Aveda χρησιμοποιεί το πρότυπο ISO 16218 κατά τον υπολογισμό του φυσικά παραγόμενου ποσοστού των συστατικών της που προέρχονται από φυτά, μη ορυκτά πετρελαίου και άλλες φυσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Φυσικής προέλευσης σημαίνει ότι πάνω από το 50% του συστατικού είναι φυσικό (από μοριακό βάρος).

Η δέσμευσή μας να παρέχουμε υψηλής απόδοσης, φυσικής προέλευσης προϊόντα που είναι πιο ευγενικά για τον πλανήτη - το οποίο είναι καλό για όλους μας - πηγαίνει πολύ βαθύτερα από τη χρήση φυσικών συστατικών.

Συχνές Ερωτήσεις Συστατικών

 

H Aveda και τα πράσινα συστατικά
 

Συνδέουμε την αποστολή μας με την ανάπτυξη προϊόντων χρησιμοποιώντας αυτά που ορίζουμε ως πράσινα συστατικά, όποτε είναι δυνατόν.

Στην Aveda, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας ωφελούν τους επισκέπτες μας μέσω της εξαιρετικής τους απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την συνεχή μας υπόσχεση για περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.

Τα προϊόντα της Aveda είναι σχεδιασμένα χωρίς parabens, φθαλάτες και θειικό νάτριο lauryl.

Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η οικολογική και πολιτιστική πολυμορφία αντιπροσωπεύεται από την υπεύθυνη προμήθεια βασικών συστατικών από διαφορετικούς οικοτόπους σε όλο τον κόσμο.

Μέσω της δίκαιης αποζημίωσης, έχουμε θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τις οικονομίες από τις οποίες προέρχονται ορισμένα από τα συστατικά των προϊόντων μας.

Η Aveda πιστεύει ακράδαντα ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε αυτό που ονομάζουμε πράσινα συστατικά στα προϊόντα μας όποτε είναι δυνατόν. Ο ορισμός μας για ένα πράσινο συστατικό απαιτεί να πληροί τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

• Φυσικής προέλευσης συστατικά είναι εκείνα για τα οποία ορίζουμε ότι περισσότερο από το 50% του μορίου προέρχεται από ένα φυτό, μη πετρελαίου ορυκτό, νερό, ή κάποια άλλη φυσική πηγή.

• Βιολογικά πιστοποιημένα.

• Προέρχονται από βιώσιμες ή ανανεώσιμες φυτικές πηγές και δεν επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα από τα οποία προέρχονται.

Για την Aveda, η συνεχής πρόοδος και βελτίωση του αριθμού των πράσινων συστατικών που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να διασφαλίσουμε ότι τιμούμε τη δέσμευσή μας για φροντίδα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Η Aveda χρησιμοποιεί τα πράσινα Συστατικά στην πράξη:

• Από το 2000, η Aveda έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές της από βιολογικά ακατέργαστα φυσικά συστατικά και βιολογικά αιθέρια έλαια από το 20%-25% των συνολικών τόνων σε περισσότερο από 90% και για τα δύο, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τους συνολικούς της τόνους. Το ακριβές ποσοστό ποικίλλει ελαφρώς από έτος σε έτος λόγω του προϊόντικού μίγματος και της διαθεσιμότητας πιστοποιημένων συστατικών.

• Η Aveda έχει καθιερώσει το Soil to Bottle™ (από την ιχνηλασιμότητα του εδάφους έως το μπουκάλι) για συγκεκριμένα βασικά συστατικά, γεγονός που επιτρέπει στην Aveda σταδιακά να καταγράφει και να εξαπλώνει τις πηγές αυτών των συστατικών, προωθώντας παράλληλα την ποιότητα μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

• Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Babassu Betaine από την Aveda αποτελεί μέρος των προσπαθειών της να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει βιώσιμες φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση της χρήσης πετροχημικών, όποτε είναι δυνατόν.

• Η επεξεργασία όλων των αιθέριων ελαίων της Aveda πραγματοποιείται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο μέσω απόσταξης με ατμοποίηση.

 

H συγκομιδή των συστατικών

 

Ταξιδέψτε μαζί μας- για να ιχνηλατήσουμε μαζί τα συστατικά της Aveda από τη φάρμα ή από τoυς συνεταιρισμούς συγκομιδής. Ονομάζουμε αυτή τη διαδικασία Soil to Bottle™ (από την ιχνηλασιμότητα του εδάφους έως το μπουκάλι) και το κάνουμε για να διασφαλίσουμε δίκαιη αποζημίωση καθόλη τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Η Aveda αναπτύσσει στενές συνεργασίες με ορισμένες κοινότητες ή/και προμηθευτές και επιδιώκει να τις χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή για συγκεκριμένα συστατικά. Συχνά αναφερόμαστε σε αυτές τις σχέσεις στο προωθητικό υλικό μας. Ωστόσο, μερικές φορές λόγω συνθηκών πέραν του ελέγχου μας (π.χ. ξηρασία, παράσιτα και τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας), αυτές οι κοινότητες ή/και οι προμηθευτές αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μας για ένα συστατικό, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας τους να παρέχουν μέρος του ή το σύνολό του. Όταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις, η Aveda χρησιμοποιεί πρόσθετους προμηθευτές για να παρέχει εναλλακτικές πηγές υψηλής ποιότητας μέχρι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε από τον κύριο προμηθευτή.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

ΟΙ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΚΑΙ ΑΜΛΑ

Δείτε πώς η συνεργασία μας με την ινδιάνικη φάρμα που μας προμηθεύει με βιολογικό κουρκουμά βοηθά τη Γη, τους αγρότες- όλους μας.


Αγιουβέρδικες ρίζες κουρκουμά και άμλα


Η Αγιουρβέδα είναι ένα αρχαίο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που προσπαθεί να δημιουργήσει ισορροπία στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Ayurveda σημαίνει "η επιστήμη της ζωής" και υπήρξε το κεντρικό σημείο της Aveda από την αρχή της δημιουργίας της, όταν για πρώτη φορά συνεργάστηκε με τους Αγιουρβεδικούς Ιατρούς Vinod και Kusum Upadhyay *. Μας βοήθησαν να αξιοποιήσουμε τα 5.000 χρόνια αγιουρβεδικής σοφίας στη δημιουργία των προϊόντων μας, συμπεριλαμβανομένων μερικών με τα ισχυρά, υψηλής απόδοσης φυτικά εκχυλίσματα Ayurvedic.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα -και λόγω της ανησυχίας μας για τη Γη- η Aveda δεσμεύεται να χρησιμοποιεί βιολογικά συστατικά. Αυτό οδήγησε σε άλλη αγιουρβεδική συνεργασία , μεταξύ της Aveda και της ινδικής επιχείρησης, Nisarga.

Η Nisarga-που σημαίνει "φύση" στα σανσκριτικά-μεγαλώνει αγιουρβεδικά βότανα χρησιμοποιώντας βιολογική και βιοδυναμική γεωργία. Η εταιρεία κατέχει γεωργικές εκτάσεις και επίσης συνεργάζεται με τοπικά βιολογικά αγροκτήματα για την παραγωγή των αγιουρβεδικών βοτάνων που παραγγέλνουν οι πελάτες της Nisarga. Συνεργαστήκαμε με τη Nisarga για βιολογικό κουρκουμά και amla για χρήση σε ορισμένα από τα προϊόντα μας.

Ο κουρκουμάς μεγαλώνει στην βιολογική φάρμα της Nisarga Umbari, ανοίγοντας θέσεις εργασίας για φύτευση των αγρών σε χωρικούς των κοντινών χωριών.

Η amla καλλιεργείται στο ανεξάρτητο αγρόκτημα Devarashtre, ένα από τα πολλά που συνεργάζεται με τη Nisarga-η οποία βοήθησε να πιστοποιήσει τη γη ως βιολογική, καταβάλλοντας το κόστος που κάνουν την πιστοποίηση ένα εμπόδιο για πολλές μικρές φάρμες. Οι χωρικοί συγκομίζουν το amla με το χέρι, αφαιρώντας τους σπόρους και στεγνώνοντας τα φρούτα πριν από την αποστολή για επεξεργασία.

Στο εργοστάσιο επεξεργασίας, η Nisarga χρησιμοποιεί μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο εκχύλισης χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα, η οποία δεν αφήνει τοξικά κατάλοιπα και λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία- δίνοντας εξαιρετικά ισχυρά εκχυλίσματα.

Λόγω της ανησυχίας της εταιρείας για τους κινδύνους των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η Nisarga εργάζεται για να ενθαρρύνει τους αγρότες να μεταστραφούν στη βιολογική γεωργία. Έχουν πραγματοποιήσει τακτικά σεμινάρια για περίπου 35.000 αγρότες όλα αυτά τα χρόνια, πείθοντας πολλούς να γυρίσουν σε βιολογικά. Η Nisharga πληρώνει το κόστος βιολογικής πιστοποίησης για τους αγρότες εταίρους της και παρέχει επίσης συνεχή εκπαιδευτική υποστήριξη για να βοηθήσει στην επιτυχία της μετατροπής.

Η υποστήριξή μας προς τη Nisarga τους βοηθά να επεκτείνουν τη βιολογική γεωργία, η οποία είναι καλύτερη για τη Γη, τους αγρότες-όλους μας.

* Εξασκούν την αγιουρβεδική ιατρική και τη διεξαγωγή αγιουρβεδικής έρευνας στην Κλινική και Ερευνητικό Κέντρο Maharshi Bhardwaj στο Haridwar της Ινδίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Το babassou προσφέρει μια καλύτερη ζωή

Οι γυναίκες συγκέντρωναν τους καρπούς του δέντρου μπαμπασού στο Maranhão της Βραζιλίας για αιώνες.
 


Το babassou προσφέρει μια καλύτερη ζωή
 

Για γενιές, οι γυναίκες συλλέγουν τους καρπούς του δέντρου babassu στο Maranhão (Mah-rah-NAH-oh) στη Βραζιλία. Οι μητέρες διδάσκουν τις έφηβες κόρες τους πώς να σπάσουν κάθε πλευρά του σκληρού καρυδιού babassu και να αφαιρέσουν τους σπόρους που μπορούν να πουληθούν, ώστε οι γυναίκες στις μακρινές αγροτικές περιοχές να μπορούν να έχουν εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, εισέβαλαν κτηνοτρόφοι βοοειδών και υλοτόμοι, έκοψαν τα δάση και χρέωσαν τις γυναίκες ειδικό τέλος για τη συλλογή ξηρών καρπών.

Σύμφωνα με μια από αυτές, «ήμασταν αντιμέτωπες με πολλές αδικίες. Κι όμως, όποιος έκανε κακά πράγματα προστατευόταν από την επιβολή του νόμου. Είχαμε περισσότερες από επτά συναδέλφους που φυλακίστηκαν άδικα. Διώχθηκαν και πολεμήσαμε, πολεμήσαμε για τη δικαιοσύνη -- και καταφέραμε να τις ελευθερώσουμε».

Οι γυναίκες και η κοινότητά τους πίεσαν επιτυχώς για τον «ελεύθερο νόμο Babassu», ο οποίος προστατεύει τώρα τους φοίνικες babassu-και το δικαίωμα των τοπικών κοινοτήτων να συγκομίζουν τους ξηρούς καρπούς από τα άγρια δέντρα babassu που φύονται σε ιδιόκτητη γη.
Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Οι γυναίκες ένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλους εργάτες της φάρμας για να σχηματίσουν ένα συνεταιρισμό που ονομάζεται COPPALJ που τους δίνει περισσότερη δύναμη, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν μια δίκαιη πληρωμή  για την εργασία τους.

Ο Raimundo Neto, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της COPPALJ, δήλωσε: «Έχουμε 158 οικογένειες που είναι άμεσα μέλη της COPPALJ και εκτιμούμε ότι υπηρετούμε έμμεσα παραπάνω από χίλιες οικογένειες, κατά μέσο όροχίλιες πεντακόσιες οικογένειες».
Ο συνεταιρισμός αγοράζει τους σπόρους babassu που οι γυναίκες συλλέγουν και τους πιέζει για να πάρει το ακατέργαστο έλαιο, το οποίο πωλούν στον συνεργάτη μας στη Βραζιλία για τη διύλιση, ο οποίος είναι και αυτός ευθυγραμμισμένος με το όραμά μας.

Ο συνεταιρισμός των καρπών είναι επίσης μέλος ενός τοπικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται ASSEMA, ο οποίος παρέχει έργα κοινοτικής ανάπτυξης, τεχνική βοήθεια και εκπαίδευση και τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των τοπικών πληθυσμών και της προστασίας των δέντρων babassu.

Η Aveda είναι μέρος της ζωής των γυναικών  που σπάνε τους καρπούς από το 1996, όταν ανακαλύψαμε τη δύναμη του ελαίου babassu. Τις υποστηρίζουμε με δύο τρόπους.

Αγοράζουμε ένα σημαντικό ποσό του πιστοποιημένου βιολογικού ελαίου που προέρχεται από τους σπόρους που συλλέγουν, βοηθώντας να τους παρέχουμε εισόδημα-και βοηθάμε στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ASSEMA που βοηθούν εκείνες και τις οικογένειές τους. Σε αυτό, συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση σχετικά με τις βιολογικές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που αυξάνουν την επισιτιστική ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον οικοσύστημα.
Το να βοηθάμε να εξελίσσονται προς το καλύτερο οι ζωές των ανθρώπων είναι σημαντικό για εμάς στην Aveda. Το ίδιο και το καθαρό νερό. Έτσι βρήκαμε έναν τρόπο να συνδυάσουμε και τα δύο για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες που σπάνε τους καρπούς. Το 2011 και το 2014, ορισμένα από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μήνα της Γης διοχετεύχθηκαν ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις κοινότητες που σπάνε τους καρπούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Σε μια από τις κοινότητες, οι οικογένειες συνήθιζαν να περπατούν έξι χιλιόμετρα για να πάρουν καθαρό νερό-ή χρησιμοποιούσαν ένα άλογο για να μεταφέρουν νερό για ολόκληρο το χωριό. Το άλογο μερικές φορές παραπατούσε και έχυνε το νερό στο δρόμο της επιστροφής στο χωριό και ολόκληρο το ταξίδι πήγαινε χαμένο!

Η επιχορήγηση του 2011 χρηματοδότησε την κατασκευή τριών συστημάτων συλλογής ομβρίων υδάτων, καθένα από τα οποία μπορεί να αποθηκεύσει 30.000 λίτρα νερού. Τρεις τουαλέτες λιπασματοποίησης χτίστηκαν επίσης για τη βελτίωση της αποχέτευσης.

Η επιχορήγηση του 2014 βοηθάει μια άλλη κοινότητα με παρόμοιο τρόπο, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλέστερη αποχέτευση.
Μια γυναίκα στο Maranhão μας είπε ότι το νέο σύστημα νερού στην κοινότητά της είναι «το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στη ζωή μου, για μένα και τα παιδιά μου. Όχι μόνο για μένα, αλλά και για την κοινότητα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου!».
Εμείς ωστόσο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπουν που σπάνε τους καρπούς για όλη τη σκληρή δουλειά που κάνουν για να φέρουν σε εμάς -- και εσάς -- τη δύναμη του babassu.

Το πιστοποιημένο βιολογικό έλαιο babassu από τη Βραζιλία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα μαλλιών, σώματος και δέρματος της Aveda.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ AVEDA

 

 

ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ ΑΠ0 ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Τα δέντρα του σανταλόξυλου από τα οποία προμηθευόμαστε το έλαιό μας μεγαλώνουν άγρια στην εκτεταμένη και ως επί το πλείστον άνυδρη φύση της Δυτικής Αυστραλίας και η συγκομιδή τους πραγματοποιείται από τοπικές, αυτόχθονες κοινότητες.
 


Σανδαλόξυλο από τη Δυτική Αυστραλία
 

Το έλαιο σανταλόξυλου (Santalum spicatum) είναι ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά από τα αρωματικά μίγματα της Aveda, παρέχοντας ένα πλούσιο, ξυλώδες βάθος με φίνες, λείες νότες που δημιουργούν έναν αέρα πολυπλοκότητας και μυστηρίου σε πολλά από τα αγαπημένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, του σώματος και των μαλλιών μας.

Τα δέντρα του σανδαλόξυλου φύονται άγρια στο εκτεταμένο και ως επί το πλείστον άνυδρο τοπίο της Δυτικής Αυστραλίας. Από αυτά τα δέντρα σανταλόξυλου συλλέγουμε το έλαιό μας χάρη στις τοπικές, αυτόχθονες κοινότητες.

Για πολλά χρόνια, η Aveda συνεργάζεται με αυτές τις κοινότητες ως πηγή υψηλής ποιότητας αιθέριων ελαίων και ώστε να βοηθήσει στη σύνδεσή τους με την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Σύμφωνα με την αποστολή της Aveda να φροντίζει για τον κόσμο, συνεργαζόμαστε με ένα τοπικό αποστακτήριο από τη Δυτική Αυστραλία, εξασφαλίζοντας ότι το υψηλό κόστος που πληρώνουμε για το έλαιο ωφελεί άμεσα τους αυτόχθονες συλλέκτες του σανταλόξυλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Έλαιο buriti από τη Βραζιλία

Επισκεφθείτε τη Βραζιλία για να δείτε πώς αυτό το ενυδατικό έλαιο βοηθά  στην διατήρηση της ζωής μιας ολόκληρης κοινότητας.


Βuriti από τη Βραζιλία

με έλαιο από το δέντρο της ζωής.

Βαθιά μέσα στη Βραζιλία, οι άνθρωποι τουPiaui λένε «όπου υπάρχει buriti, υπάρχει νερό» επειδή το δέντρο μεγαλώνει κατά μήκος των ποταμών. Το λάδι από τα φρούτα είναι τόσο ενυδατικό που μας τράβηξε σε μια νέα συνεργασία, μια βραζιλιάνικη εταιρεία που μοιράζεται την αποστολή μας να φροντίζουμε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αφιερωμένη στη βελτίωση της ζωής σε κοινότητες όπου βρίσκουν συστατικά, η Beraca αγοράζει έλαιο buriti από τοπικούς συνεταιρισμούς, παρέχοντας εισόδημα σε πολλές οικογένειες-έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Tριαντάφυλλο από τη Βουλγαρία

Η συνεργασία της Aveda με τo αποστακτήριο Enio Bonchev, στη Βουλγαρία για βουλγάρικο τριαντάφυλλο και έλαιο λεβάντας που διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση και αποζημίωση των κοινοτήτων Ρομά.
 


τριαντάφυλλο και λεβάντα από τη βουλγαρία


Εξερευνήστε τη συνεργασία της Aveda με το Enio Bonchev, ένα βουλγαρικό αποστακτήριο ελαίου τριαντάφυλλου και λεβάντας, το οποίο εξασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση και αποζημίωση του λαού Ρομά.

Φωλιασμένα σε μια κοιλάδα στους πρόποδες των Βαλκανικών Ορέων της Βουλγαρίας, κοντά στο μικρό χωριό Tarnichene, βρίσκονται οι φυτείες τοπικής λεβάντας και τριαντάφυλλου και ένα αποστακτήριο από το οποίο οι ντόπιοι χωρικοί και πολλοί νομαδικοί Ρομά εξαρτώνται για τα προς το ζην τους. Η οικογενειακή επιχείρηση-αποστακτήριο Enio Bonchev -η οποία απασχολεί τους ανθρώπους για να πάρει τα άνθη και να λειτουργήσει το αποστακτήριο-είναι η κύρια πηγή οικονομίας για το χωριό και οι ιδιοκτήτες παρέχουν επίσης τα τρόφιμα, τα ενδύματα και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη στους εργαζομένους τους. Η Aveda βοηθά υποστηρίζοντας αυτή την τοπική οικονομία με την αγορά ελαίου λεβάντας και τριαντάφυλλου από το Enio Bonchev. Η Aveda έχει επίσης δωρίσει χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην αύξηση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Το αποστακτήριο- που ιδρύθηκε το 1907- έκλεισε για σχεδόν 50 χρόνια υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, αφήνοντας την περιοχή φτωχή και τους τοπικούς εργαζόμενους και ταξιδεύοντας romi ανθρώπους χωρίς θέσεις εργασίας. Επανανοίγησε το 1992 από τον Δημήτρη και τον Φιλίπ Λισισάροφ, απόγονους του ιδρυτή, Ένιο Μπόντσεφ. Το αποστακτήριο απασχολεί περίπου 25 χωρικούς για να εργαστούν με πλήρη απασχόληση κατά τη διάρκεια του έτους. Περίπου 50 επιπλέον εργαζόμενοι απασχολούνται για τη συντήρηση των αγρών, εκτελώντας εργασίες όπως το ζιζάνιο και η φύτευση, κατά τη διάρκεια των μη χειμερινών μηνών. Και, κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, προσλαμβάνονται επιπλέον 40 άτομα για τη λειτουργία του αποστακτηρίου και 250 άτομα — συμπεριλαμβανομένων των Ρομά- για να εργαστούν στα χωράφια. Μερικοί Ρομά ζουν σε μια κοντινή πόλη, αλλά η μεταφορά είναι δύσκολη κι έτσι το αποστακτήριο παρέχει μια υπηρεσία λεωφορείων τρεις φορές την ημέρα από και προς τα χωράφια. Οι Ρομά που κατεβαίνουν από τα ορεινά χωριά τους με γαϊδουράκια μεταφέρουν όλη τους την οικογένεια και τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια (που παρέχονται από το αποστακτήριο) όσο οι ενήλικες εργάζονται.

Η συλλογή λεβάντας και τριαντάφυλλου είναι μια απίστευτα εντατική εργασία διαδικασία: οι εργαζόμενοι στον τομέα περνούν όλη την ημέρα στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο κόβοντας τους μίσχους με το χέρι και φορτώνοντας τις ανθίσεις στα κάρρα. Πολλά αποστακτήρια μειώνουν το κόστος-και τις θέσεις εργασίας-με τη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων για αυτήν την διαδικασία, αλλά οι ιδιοκτήτες Enio Bonchev προτιμούν να κρατήσουν τις εργασίες στην κοινότητα, και με αυτόν τον τρόπο παράγουν ένα καθαρότερο πετρέλαιο δεδομένου ότι η κοπή χεριών σημαίνει τους λιγότερους μίσχους πηγαίνουν στις παρτίδες. Κατά την επιλογή της εποχής είναι πάνω, οι εργαζόμενοι σφαγή και αναφυτεύουν τα πεδία και το λίπασμα που έχει απομείνει φυτικό υλικό πίσω στο έδαφος. "Αυτή είναι η γη μας", λέει ο συνιδιοκτήτης Φιλίπ Λισισάροφ. «Το ταΐζουμε και το γαλουχούμε επειδή μας ταΐζει και μας γαλουχεί. Είναι η ελευθερία μας, το σπίτι μας, η υγεία μας -- όλα όσα χρειαζόμαστε σε αυτή τη ζωή».

Στο Enio Bonchev, υπάρχει εκτίμηση για τη σκληρή δουλεία των θεριστών. Άλλα αποστακτήρια πληρώνουν είτε στο τέλος της περιόδου είτε όταν πωλείται η πρώτη ύλη, αφήνοντας τους εργαζομένους χωρίς εισόδημα για πολλούς μήνες. Το αποστακτήριο Enio Bonchev πληρώνει καθημερινά, το οποίο στους εργαζομένους σημαίνει ότι μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους καθημερινά. Στο τέλος είναι σε θέση να βγάζουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν και να υποστηρίζουν τις οικογένειές τους κατά τους χειμωνερινούς μήνες. Το αποστακτήριο παρέχει επίσης ζωοτροφές στο τέλος της σεζόν, έτσι ώστε τα άλογα και τα γαϊδούρια των εργαζομένων να μην λιμοκτονούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Aveda υποστηρίζει το αποστακτήριο αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες του εξαιρετικού ελαίου, το οποίο καλλιεργείται βιολογικά και έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του USDA από το 2002. Αυτή η σταθερή αγορά παρέχει οικονομική ασφάλεια στο αποστακτήριο, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να παρέχουν πρόσθετα οφέλη. Προσφέρουν οδοντιατρική φροντίδα σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και για τους εργαζόμενους στα κτήματα έχουν έναν γιατρό σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κάποιος νιώσει υπερθερμία ή αισθανθεί άρρωστος, παρέχουν δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό γεύμα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά που έρχονται μαζί τους και εφοδιάζουν τους συλλέκτες με βαμβακερά t-shirts και καπέλα για να βοηθήσουν στην προστασία τους από τον ήλιο. Μια επιχορήγηση του 2008 από την Aveda βοήθησε στην κατασκευή τουαλέτας και εγκαταστάσεις ντους.

Το αποστακτήριο Enio Bonchev αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη δίκαιη μεταχείριση και συμπόνια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινότητα μπορεί να αποτελέσει επιτυχία. Είναι ένα σύστημα που ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους. Καθώς ο χρόνος περνά, η καλή φήμη του αποστακτηρίου για το σεβασμό προς τους εργαζόμενους εξαπλώνεται και τα λιβάδια για άλλη μια φορά γεμίζουν με τους ανθρώπους και ο κύκλος συνεχίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Λεβάντα από τη Βουλγαρία

Η συνεργασία της Aveda με τo αποστακτήριο Enio Bonchev, στη Βουλγαρία για βουλγάρικο τριαντάφυλλο και έλαιο λεβάντας που διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση και αποζημίωση των κοινοτήτων Ρομά.


 

Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι όπου θα ανακαλύψουμε μαζί τα συστατικά της Aveda

 

Κίστος από την Ισπανία

Το απόσταγμα του ισπανικού κίστου είναι πολύτιμο για την Aveda- όπως και οι άνθρωποι που κάνουν τη συγκομιδή αυτού του πιστοποιημένα βιολογικού φυτού. Οι σχέσεις μας με τους κατοίκους του τοπικού ανδαλουσιανού χωριού συνέβαλαν στο να δημιουργήσουμε μια φιλική για τη γη πρακτική συγκομιδής του κίστου.

 


Kίστος από την Ισπανία


Το ισπανικό εκχύλισμα cistus είναι απαραίτητο για την aveda-όπως και για τους ανθρώπους που συγκομίζουν αυτό το πιστοποιημένο βιολογικά φυτό. Οι σχέσεις μας με τους κατοίκους των τοπικών ανδαλουσιανών χωριών έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας φιλικής προς τη γη πρακτικής για τον κίστο.

Το φυτό κίστος -Cistus ladaniferus- jara στα ισπανικά, είναι ένα φυτό επιβίωσης, ανανέωσης και αναγέννησης. Για αιώνες ήταν το θεμέλιο του τοπίου της Ανδαλουσίας και ο απίθανος πόρος ζωής πάνω στον οποίο ζουν σε ισορροπία η τοπική άγρια ζωή, η γεωργία και η βλάστηση. Ο Κίστος θεωρείται από μερικούς ως «άγριο ζιζάνιο» και «rockrose-τριαντάφυλλο των βράχων». Aτίθασος, αναπτύσσεται άγρια μέσα από βραχώδες, ξηρό έδαφος σε ηλιόλουστες πεδιάδες διάστικτες με βελανιδιές ή encinas.. Στην πραγματικότητα,ο κίστος ευδοκιμεί στο πιο βραχώδες, άνυδρο έδαφος, αναπτυσσόμενος πιο έντονα και άγρια στην Ανδαλουσία από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Οι άνυδρες συνθήκες ενθαρρύνουν το φυτό cistus να παράγει περισσότερη ρητίνη-ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί η Aveda στα αρώματα της και ισχυρό ενυδατικό παράγοντα στην Πράσινη Επιστήμη (Green Science™) για τη σύσφιξη του δέρματος.

Τα λουλούδια του κίστου ανθίζουν μιά φορά το χρόνο, ανοίγοντας ένα ζαρωμένο, άσπρο, πέντε-πέταλο άνθος στον πρόσφατο χειμερινό ήλιο για μερικές σύντομες ημέρες. Κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το φυτό αποπνέει μια κολλώδη ρητίνη κατά μήκος των φύλλων και των κλαδιών του και ένα πλούσιο, ανανεωτικό άρωμα. Μόλις κοπεί, το φυτό cistus αναγεννά αυτόματα φρέσκα κλαδιά για το επόμενο καλοκαίρι.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι ντόπιοι της Ανδαλουσίας συγκομίζουν άγριο κίστο και το πούλησαν σε ευρωπαϊκά αρωματοποιούς και αποστακτήρια για να παράγουν σε λάδι. Το 1989, η Biolandes, μια γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξόρυξη αιθέριου ελαίου, δημιούργησε ένα εργοστάσιο απόσταξης στο μικρό αγροτικό χωριό Puebla de Guzmán, στην Ανδαλουσία, και εκπαίδευσε τους εργαζόμενους για τη συγκομιδή και την επεξεργασία cistus χρησιμοποιώντας ευαίσθητες στη Γη διαδικασίες. Απασχολώντας όσους συνδέονται με τις ανάγκες και τις αποχρώσεις του τοπικού περιβάλλοντος, η Biolandes επανέφερε την επιχείρηση της παραγωγής cistus στο σπίτι της, εμπνέοντας νέες θέσεις εργασίας για τις κοινότητές της. Αυτές οι θέσεις εργασίας επιτρέπουν σε ορισμένες οικογένειες να παραμείνουν στην περιοχή καταγωγής τους, αντί να φύγουν σε αναζήτηση εργασίας. Έτσι, η βιώσιμη συγκομιδή και παραγωγή του πετρελαίου cistus υποστηρίζει την τοπική ανάπτυξη, τα μέσα διαβίωσης και την αρμονία.

Η διαδικασία με την οποία ο κίστος μετατρέπεται από άγριος θάμνος σε αιθέριο έλαιο ξεκινά κάθε καλοκαίρι στην Ανδαλουσία, όπου εκατοντάδες ντόπιοι εργαζόμενοι συλλέγουν τα βιολογικά καλλιεργημένα κλαδιά κίστου. Με το ξηρό έδαφος κάτω από τα πόδια τους καθώς οι γρύλοι τραγουδούν σε ρυθμικά κύματα, οι εργαζόμενοι κόβουν κλαδιά του κίστου και η συγκομιδή με το χέρι φτάνει μέχρι και τα 400 κιλά ανά ημέρα-ανά άτομο. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο κοπής σε σχήμα φεγγαριού που ονομάζεται hoz, οι άνδρες επιλέγουν μόνο τα μικρά, ώριμα, αρωματικά άνω κλαδιά του φυτού, αφήνοντας ένα στέλεχος 6 ιντσών για να αναπτυχθεί εκ νέου το επόμενο έτος. Αυτή η μέθοδος διαιωνίζει το φυσικό κύκλο της ανάπτυξης του κίστου.

Μόλις κοπεί ο κίστος, τα κλαδιά πακετάρονται σε δέσμες των 15 κιλών και μεταφέρονται με φορτηγό στο τοπικό αποστακτήριο, όπου μια ομάδα 20 τοπικών εργαζομένων επεξεργάζονται τον κίστο σε κόμμι ή έλαιο. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πόροι και να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα, οι αχρησιμοποίητοι μίσχοι κίστου τοποθετούνται στους κλιβάνους καύσης ξύλου για να δημιουργήσουν τον ατμό που απαιτείται για την απόσταξη. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, δεν χρησιμοποιείται ενέργεια με βάση το πετρέλαιο στο εργοστάσιο απόσταξης. Στη συνέχεια, οι δέσμες φρεσκοκομμένου κίστου αποστάζονται με ατμό για 24 ώρες. Τα 400 κιλά των κλαδιών κίστου που οι εργαζόμενοι συλλέγουν κάθε μέρα παράγουν περίπου 300 γραμμάρια του χρυσού, αρωματικού ελαίου-που χρησιμοποιείται στα αρώματα Aveda για τις ισχυρές, μακράς διαρκείας, γλυκές και πικάντικες νότες του.

Η αναζήτηση της Aveda για ύψιστης ποιότητας αιθέριου ελαίου βιολογικού κίστου έφερε την εταιρεία στην Puebla de Guzmán το 2002. Εκείνη την εποχή, ούτε το αποστακτήριο ούτε το έλαιο κίστου ήταν πιστοποιημένα βιολογικά. Η Aveda ξεκίνησε μια μετατροπή, συνεργαζόμενη με τη Biolandes για να βοηθήσει στην προώθηση μιας ομαλής μετάβασης στην δύσκολη πορεία από τις συμβατικές διαδικασίες συγκομιδής και παραγωγής σε βιολογικές. Το αποτέλεσμα είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο με διαφάνεια σχετικά με τη βιολογική μετατροπή, ενισχυμένο με την εταιρική σχέση. Από το 2005, το έλαιο κίστου από την Ανδαλουσία έχει πιστοποιηθεί βιολογικά από την ECOCERT, μια τρίτη ελεγκτική εταιρεία που ειδικεύεται στα βιολογικά πρότυπα. Σήμερα, το έλαιο κίστου της Aveda από την Ανδαλουσία είναι πιστοποιημένο βιολογικό. Ως αποτέλεσμα, η Aveda διπλασίασε την αγορά πιστοποιημένου βιολογικού ελαίου κίστου από τη Biolandes, αγοράζοντας το 90%  του πιστοποιημένου βιολογικού ελαίου κίστου της Biolandes, που παράγεται στην Ανδαλουσία.

Αυτή η βιώσιμη συνεργασία με την Biolandes και την Aveda συνεχίζει να ευδοκιμεί, όπως και ο κίστος της Ανδαλουσίας. Η συνεργασία εξασφαλίζει επίσης ένα υψηλής ποιότητας βιολογικό αιθέριο έλαιο κίστου για τους επαγγελματίες aveda και τους επισκέπτες-ολοκληρώνοντας τον κύκλο βιωσιμότητας. Με τον κίστο στην καρδιά του, το χωριό Puebla de Guzmán αντιπροσωπεύει ένα οικοσύστημα μικρής κλίμακας συντονισμένο στην κοινότητα και τη Γη με αρμονία. Όπως η αυτοδιαιωνιζόμενη ανάπτυξη του άγριου κίστου είναι ανανεώσιμη και ανιχνεύσιμη, έτσι και ο κύκλος από τη συγκομιδή στο έλαιο, από το έδαφος σε μπουκάλι (Bottle to Soil TM) είναι ομορφιά σε ισορροπία.

"Ο κίστος είναι η ζωή μου, είναι στη ζωή της οικογένειάς μου, στις ζωές των παιδιών μου, η κληρονομιά μου".
- Ρομάν, Μέλος της Κοινότητας, Puebla de Guzman, Andalucia


Τα οφέλη του κίστου ως συστατικό
Το έλαιο κίστου χρησιμοποιείται σε πολλά αρώματα Aveda για την ισχυρή και πολύ μακράς διαρκείας γλυκιά, πικάντικη, ρητινώδη νότα του.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Γνωρίστε τους αγρότες cupuaçu που φέρνουν την αλλαγή στον Αμαζόνιο.

Μπείτε στα σύνορα του Αμαζονίου για να ρίξετε μια ματιά πώς το βούτυρο cupuaçu βοηθά στην αναζωογόνηση των γεωργικών εκτάσεων και των δασών.
 


CUPUAÇU ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Μπείτε στα σύνορα του Αμαζονίου. Γνωρίστε μια ένωση αγροτών που μετέτρεψαν την παραδοσιακή γεωργία σε αγροδασοπονία. Δείτε πώς βοηθούν στην αναζωογόνηση των αγροκτημάτων και των δασών γύρω από το Tomé Açu της Βραζιλίας με πιστοποιημένα βιολογικά cupuaçu (koo-poo-AH-so).

Πριν από λίγο καιρό, οι αγρότες της υπαίθρου στο Tomé Açu της Βραζιλίας, πάλεψαν να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους -ακόμη και στα σύνορα της απέραντης ζούγκλας του Αμαζονίου-επειδή η γη τους είχε εξαντληθεί από δεκαετίες αποψίλωσης και καύσης για την παραδοσιακή γεωργία και την κτηνοτροφία βοοειδών, η οποία αποδείχθηκε μη βιώσιμη για τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις τους.

Το 2005, αποφάσισαν να κάνουν μια αλλαγή και περισσότερες από 20 φάρμες σχημάτισαν μια ένωση για να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη μέθοδο καλλιέργειας, που ονομάζεται αγροδασοπονία. Έμαθαν ότι με την ανάμειξη των καλλιεργειών όπως τα φρούτα του πάθους και το μαύρο πιπέρι, με δέντρα όπως το καρύδι βραζιλίας και το cupuaçu, θα μπορούσαν να αυξήσουν την απόδοση του κάθε φυτού και να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά στα εξαντλημένα εδάφη τους με ένα πιο φυσικό τρόπο.

Πολλοί από τους αγρότες φύτεψαν cupuaçu, ένα εγγενές δέντρο, επειδή αυξάνεται με έναν αμοιβαία ευεργετικό τρόπο με άλλα δέντρα και καλλιέργειες. Πούλησαν τον πολτό φρούτων για τροφή και πέταξαν τους σπόρους- μέχρι που ανακάλυψαν τον απροσδόκητο θησαυρό που κρατούσαν: ένα πλούσιο, ενυδατικό και τραγανό βούτυρο με μια «αυξανόμενη» αξία στην παγκόσμια αγορά.

Οι αγρότες άρχισαν να πωλούν τους σπόρους και το 2006, πολλοί μετατράπηκαν σε πιστοποιημένη βιολογική γεωργία για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το 2014, η Aveda χρηματοδότησε την αγορά ενός στεγνωτηρίου σπόρων μέσω του Global Greengrants Fund για να βοηθήσει την ένωση να παράγει το δικό της βούτυρο και να κερδίσει τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι από την πώληση των σπόρων.

Ο διευθυντής πωλήσεων της ένωσης, Manuel do Carmo, είπε, «Με αυτή τη διαδικασία, αρχίζουμε επίσης να κερδίζουμε περισσότερα... και να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των παιδιών μας, να έχουμε καλύτερη στέγαση και μεταφορά».

Η ένωση σχεδιάζει επίσης να επανεπενδύσει ορισμένα κέρδη σε σπόρους και αναδάσωση.
Ωστόσο, πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη επένδυσή τους επεκτείνεται σε όλη τη Βραζιλία, στους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να μάθουν το μοντέλο επιτυχίας τους και στις νεότερες γενιές που θα επιστρέψουν στο Tomé Açu και θα αξιοποιήσουν την κληρονομιά που ξεκίνησαν.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Το βραζιλιάνικο έλαιο Andiroba

Κάντε ένα ταξίδι μέσα από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ανακαλύψτε πώς το έλαιο andiroba βοηθά στην υποστήριξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής στο νησί Marajó της Βραζιλίας.